شارژ گوشی در شب موردی است که بسیاری از کاربران برای پر کردن باتری گوشی به آن متکی هستند. اما آیا شارژ گوشی در شب کار درستی است؟
از ابتدای وجود دستگاههای موبایل همیشه اینگونه موارد جای سؤال و بحث داشتهاند. در طول روز تلفن همراهمان را برای لحظهای هم از خود جدا نمیکنیم و در انتهای روز فقط چند درصد از شارژ آن باقی میماند. به همین دلیل با خستگی فراوان به رختخواب میرویم و گوشی خودمان را به پریز برق وصل میکنیم. سپس با تصور اینکه فردا صبح گوشی ما کاملاً شارژ شده است به خواب میرویم. اما آیا واقعاً اتصال گوشی به پریز برق در طول شب کار صحیحی است؟ آیا این کار به گوشی ما آسیب نمیرساند یا طول عمر باتری را کاهش نمیدهد؟ جوابها و فرضیات فراوانی در این خصوص در سطح اینترنت یافت میشود؛ اما حقیقت اصلی کدام است؟
آیا اتصال گوشی به پریز برق در طول شب کار صحیحی است؟
شِین بروسکی مدیرعامل کمپانی کانادایی فاربی تکنیک سازندهی لوازم جانبی موبایل در این خصوص پاسخ میدهد:
اتصال گوشی در طول شب تأثیر بسیار مخربی بر گوشی شما نخواهد داشت و انجام آن بلامانع است. اسمارتفون شما همانطور که از نامش پیدا است، هوشمند است و پس از شارژ کامل، مسیر شارژ را مسدود میکند تا به گوشی شما آسیب نرسد.
تا به اینجا مشکلی وجود ندارد؛ اما مواقعی هست که اتصال طولانیمدت گوشی باعث کاهش عمر باتری در گذر زمان میشود.
به گفتهی خانم بروسکی:
باتریهای لیتیوم-یونی در صورت بالا رفتن دمای گوشی تأثیر ناخوشایندی از این دمای زیاد دریافت میکنند. در صورتی که گوشی شما دارای قاب محافظ باشد، بدون شک باعث جلوگیری از برونرفت گرمای آن خواهد شد و افزایش دما به دنبال خواهد داشت. افزایش دمایی که در نهایت به اکسایش سلولهای باتری میانجامد. عمل اکسایش نیز منجر به کاهش عمر و شارژدهی باتری میشود.
به تعبیری، در صورت اتصال گوشی به برق در طول شب، بهتر است جلد یا قاب محافظ آن را جدا کنید.
خانم بروسکی، حالت مطلوب شارژ گوشی کدام است؟
حالت ایدهآل باتریهای لیتیوم-یونی این است که میزان شارژ آنها بین ۵۰ تا ۸۰ درصد بماند که همین مقدار باعث میشود گوشی شما کاملاً احیا میشود و از آسیبهای احتمالی به باتری نیز میکاهد. شارژ باتری در بازههای زمانی کوتاه به یونهای آن، انرژی لازم جهت حرکت میدهد و بقای عمر باتری را در طول روز تضمین میکند.
لذا شارژ باتری در بازههای کوتاه، از شارژ یکبارهی ۰ تا ۱۰۰ بسیار ایمنتر است. البته شاید به دلیل مشغله، کار سادهای نباشد اما حالت ایدهآل باتریهای لیتیوم-یونی به همین شکل است و در صورتی که میخواهید باتری شما بیشترین طول عمر را داشته باشد به همین صورت عمل کنید.
راههای پیشگیری از آسیب باتری کدامند؟
بیشترین تهدید برای باتری، چرخهی شارژ آن است. چرخهی شارژ همان جایی است که باتری شما خالی میشود یا تقریباً به نزدیکی صفر میرسد و هر باتری تا انتهای عمر، تعداد چرخهی شارژ مربوط به خود را دارد.
شاید باتری شما تا انتهای عمر خود چرخههای زیادی طی کند؛ اما بدون شک ظرفیت آن نیز در این مدت کاهش مییابد. زمانی میرسد که این باتری مدت بسیار کوتاهی گوشی شما را احیا میکند و بلافاصله خالی میشود.
خانم بروسکی میافزاید:
برای پیشگیری از آسیبهای احتمالی، سعی کنید حتیالامکان از شارژ ۰ تا ۱۰۰ گوشی خودداری کنید؛ چراکه این عمل به کاهش عمر و همچنین گنجایش باتری ختم میشود.
از لوازم استاندارد و با کیفیت استفاده کنید
فاکتور دیگری که درخصوص شارژ باتری دخیل است، لوازم جانبی استاندارد و همچنین باکیفیتی است که برای گوشی خود استفاده میکنید. همیشه از شارژر و کابل مخصوص که به همراه گوشی عرضه میشود، جهت شارژ باتری استفاده کنید و در صورت گم کردن، شارژر و کابل رسمی همان شرکت را تهیه کنید. لوازم ارزانقیمت بدونشک استانداردهای لازم را ندارند و میتوانند به گوشی شما آسیب جدی وارد کنند.
گاهی اوقات شارژر و کابلهای رسمی بسیار گرانقیمت هستند؛ اما یافتن گزینههای باکیفیت در رنج قیمت مناسب هم امکانپذیر است. همچنین هنگام خرید، دقیقاً از انطباق خصوصیات شارژر با گوشی، نظیر ولتاژ آن مطمئن شوید.
محصولات تقلبی و ارزانقیمت به گوشی باارزش شما آسیب میزنند و بدون شک استانداردهای ایمنی هم در آنها رعایت نشده است.
سازمان آتشنشانی لندن چند سال پیش گزارشی از گوشیها و حتی خانههای آتشگرفته منتشر کرد و بروز برخی از آنها را به استفاده از لوازم جانبی غیراستاندارد مرتبط دانست.
جمعبندی:
- حتیالامکان از اتصال شبهنگام گوشی به برق خودداری کنید.
- از ابزار جانبی باکیفیت و استاندارد جهت شارژ گوشی بهره ببرید.
- از بالارفتن دمای گوشی جلوگیری و قاب محافظ آن را شبهنگام جدا کنید.
- جهت بالاترین میزان عمر باتری، مقدار آن را همیشه بین اعداد ۵۰ تا ۸۰ نگه دارید.
- از خالی شدن کامل باتری جلوگیری کنید و حتیالامکان شارژ ۰ تا ۱۰۰ باتری را در دستور کار نداشته باشید.
منبع:zoomit